Wil je beginnen aan de dakgoot? De dakgoot schoonmaken is een must voor iedere huizenbezitter. Het kan namelijk waterschade en het hebben van ongedierte voorkomen. Of nog erger: jouw dak beschadigt dusdanig dat je voor een grote kostenpost staat. Je kan daarom het beste zo snel mogelijk een professional inschakelen, die regelmatig het onderhoud uitvoert. Maar wat wordt er dan allemaal gedaan tijdens de schoonmaak? Onderstaande informatie zet alle stappen voor je op een rij. 

 

Veiligheid en vanaf boven werken

Veiligheid is een belangrijk gegeven voor het uitvoeren van de schoonmaak bij de dakgoot. Plaats de ladder op een stabiele ondergrond en zorg ervoor dat deze stevig staat voordat je erop stapt. Draag stevige schoenen en kijk uit voor elektrische draden boven je hoofd. En vergeet niet om iemand te laten weten dat je op de ladder gaat werken, gewoon voor het geval er iets misgaat. Werk je weg naar beneden terwijl je bladeren, takken en ander afval uit de goot haalt. Je kan dit gelijk afvoeren, zodat je geen onveilige situaties krijgt. 

 

De rest van het vuil verwijderen

Zodra je de meeste troep uit de dakgoot hebt gehaald, gebruik je de tuinslang om de resterende rommel weg te spoelen. Begin aan de ene kant van de goot en werk langzaam naar de andere kant toe. Dit zal ook helpen om te controleren of er eventuele verstoppingen in de afvoer zijn. Als het water niet goed wegloopt, kan er een blokkade zijn die je moet verwijderen. Als je denkt dat er een verstopping in de afvoerpijp zit, moet je deze controleren. Gebruik een lange, stevige borstel of een speciale afvoerreiniger om eventuele blokkades te verwijderen. Zorg ervoor dat de afvoerpijp vrij is, zodat het water goed kan weglopen.

 

Controleren op schade een must

Vergeet ook niet om op schade te controleren. Terwijl je bezig bent met het schoonmaken van je dakgoten, is het een goed moment om de controle uit te voeren. Kijk of er gaten, scheuren of losse verbindingen zijn en repareer ze indien nodig. Het is veel gemakkelijker om kleine reparaties nu uit te voeren dan te wachten tot er grotere problemen ontstaan. Nu je dakgoten schoon zijn, is het belangrijk om regelmatig onderhoud te blijven uitvoeren. Afhankelijk van waar je woont en hoeveel bomen er in de buurt staan, kan het nodig zijn om je dakgoten meerdere keren per jaar schoon te maken. Dit helpt om verstoppingen te voorkomen en je dakgoot in topconditie te houden.

 

Een kleine investering

Het reinigen van je dakgoot is voor veel mensen veel werk. Het is daarom ook verstandiger om een professional in te schakelen. De experts weten namelijk precies wat er staat te gebeuren, waardoor je ook minder problemen krijgt. Wil je met slechts een kleine investering een zo goed mogelijk resultaat hebben? Dat krijg je niet als je het zelf uitvoert. Alles wordt voor jou geregeld en je hoeft nergens meer over na te denken op de lange termijn.